Lippenstift en crèmes veiliger

Lippenstift, crèmes en andere cosmetica worden veiliger. Het Europees Parlement heeft dinsdag bijna unaniem ingestemd met een compromis hierover met de EU-landen.

Zo komen er testen op nieuwe cosmetica met nanodeeltjes. Deze miniscule deeltjes dienen sinds kort als kleurstof, conserveermiddel of UV-filter, maar de gezondheidsgevolgen zijn meestal onbekend. Ongeveer 5% van de cosmetica bevat deze nanodeeltjes al.

Het besluit verscherpt bovendien de eisen aan kankerverwekkende en andere gevaarlijke chemische ingrediënten voor cosmetica.

Nieuw is een bewijsplicht voor beweringen zoals “helpt tegen rimpels”. Een Europees harmonisatie-instituut gaar criteria en normen opstellen voor zulke beweringen. Dit gebeurde als eerder voor aanprijzingen van voedingsmiddelen, zoals afslankmiddelen.

VVD-Europarlementslid Toine Manders was betrokken bij het EU-besluit over cosmetica, dat direct doorwerkt in alle landen. Citaat Manders:”Gelukkig kon ik wel voorkomen dat er testen zouden komen voor al bestaande cosmetica met nanodeeltjes. Dat zou te vergaan. Dat is alleen nodig voor nieuwe cosmetica.”

Het besluit handhaaft een verbod op dierproeven voor cosmetica, maar dat had voor Manders niet gehoeven. Citaat Manders: “Ik had graag een plicht om ze zo beperkt mogelijk te houden. Ik heb liever proeven op dieren dan op mensen”.

Wilt u nog dierproeven?? Hebben we niet genoeg cosmetica op de markt?? Zo’n 300 merken uit slechts enkele fabrieken afkomstig, moet toch ruim voldoende zijn. Dr. Baumann is tegen dierproeven en gebruikt geen ingrediënten in haar producten, afkomstig van dieren.

Bron: Besluit Europees Parlement. Gepubliceerd op 24 maart 2009.