Overbeharing

Overbeharing is een veel voorkomend verschijnsel. Door verschillende oorzaken kan overtollige haargroei ontstaan in uw gezicht, maar ook op andere delen van uw lichaam. Dit kan ongemak of soms zelf schaamte met zich meebrengen. Voor vrijwel elke vorm van overbeharing is een oplossing.

In de meeste gevallen vergoedt uw ziektekostenverzekeraar het grootste deel van de behandeling bij overbeharing in het gezicht.

Men kan twee vormen van overbeharing onderscheiden:

Hypertrichose: Teveel haargroei, maar wel volgens het vrouwelijk beharingpatroon (vermeerdering van donsharen of teveel haargroei waar donshaar voorkomt, bijvoorbeeld op de armen)

Hirsutisme: Teveel haargroei, maar dan volgens het mannelijk beharingpatroon (baard en/of snor)

De meest voorkomende oorzaken van overbeharing zijn:

  • Erfelijke aanleg
  • Storingen in het hormonale systeem
  • Gebruik van medicijnen met als bijwerking overbeharing
  • Bepaalde ziektebeelden


Belangrijk om te weten
: een haar groeit veel langzamer dan u denkt. Gemiddeld zal een haar de volgende tijd nodig hebben om te groeien:

  • diep stug haar:   5 tot 6   weken
  • normaal haar:   6 tot 9   weken
  • ondiep haar:   8 tot 10 weken

Dit betekent dat u eigenlijk pas twee maanden, nadat u gestopt bent met het uittrekken van de haren, kunt bekijken hoe de eigenlijke situatie op dat moment is. Het lijkt vaak of er nog meer haar is gaan groeien. Laat dit u niet verontrusten en trekt u beslist zelf niet meer uit. U mag de haren wel kort houden (schaar, mes of tondeuse).

Menselijk haar groeit volgens een voorspelbaar cyclisch patroon, dat bestaat uit een groeifase (anagene fase), overgangsfase (katagene fase) en een rustfase (telogene fase). De haargroei loopt niet synchroon, d.w.z. de haren bevinden zich niet tegelijkertijd in de zelfde groeifase. Alleen aan de haarfollikel, in de huid gelegen, kunnen we de groeifase aflezen. De groeifases van haren zijn per gebied waar de haren groeien verschillend.

Om succesvol te kunnen ontharen is kennis van deze theorie absolute noodzaak!

Behandelmethoden overbeharing

Tijdelijk resultaat

Depileren: Het gedeelte van de haar verwijderen, dat boven de huid uitsteekt:  Ladyshave, schuurplaatjes, scheermes of ontharingscrèmes.

Epileren: De hele haar uit de haarschacht verwijderen: harsen, pincet.

Definitief resultaat

Elektrisch ontharen: hoog frequente wisselstroom of blendmethode (zie foto) Een dun steriel wegwerpnaaldje wordt langs de haarschacht in de huid geschoven, waarna een stroomstootje dat vrijkomt, de haarfollikel (dat is een haarzakje waarin de haar groeit) en de omgeving vernietigt. Hierdoor kunnen geen voedingsstoffen meer via het bloed het haar bereiken en vindt er geen haargroei meer plaats. Bij een zware overbeharing varieert de behandeling van enkele maanden tot soms wel 1 à 2 jaar. De hoeveelheid haren, de tijdsduur van één behandeling en het aantal jaren dat de overbeharing al aanwezig is, zijn bepalend voor de behandeltijd. De periode tussen de behandeling door wordt echter steeds groter. U dient zelf geen haren meer uit te trekken, maar de haren mogen wel kort gehouden worden. Voor meer technische informatie zie onder Technieken.

Duurzaam resultaat

IPL of LASER ontharen: deze methode is het meest geschikt voor grotere gebieden en donkere haren. Laat u niet misleiden; In tegenstelling tot wat sommigen beweren is de methode op dit moment niet geschikt voor hele lichte, witte of kleurloze haren. Er worden veel proeven genomen met het kleuren van de haren, maar de resultaten laten te wensen over. In het gezicht komen vaak donkere en lichte stugge haren voor. Indien dit het geval is, levert een combinatie van IPL (of Laser) en elektrisch ontharen het beste resultaat op. Voor grotere oppervlakken gebruiken we tegenwoordig meestal de lichtflitsontharing (IPL of Laser).

De behandeling is geschikt voor iedereen, die donkere haren heeft en een huid die lichter is als de kleur van het haar. De negroïde huid kan daarom niet worden behandeld. Mensen met een licht getinte huidkleur kunnen vaak wel behandeld worden, soms hebben zij meer behandelingen nodig. Er wordt altijd eerst een huidtest gedaan. Tijdens deze huidtest wordt gekeken met welke intensiteit uw huid behandeld kan worden. N.a.v. de grootte van het te behandelen gebied wordt een definitieve prijsopgave gedaan. De prijzen in de prijslijst zijn richtlijnen en gaan er vanuit dat het genoemde gebied volledig is behaard. Indien dit niet het geval is kan de prijs verlaagd worden (zie prijslijst).

Ook wordt vaak beweerd, dat lichtflitsontharing volledig pijnloos is. Dit is niet waar, maar in vergelijking met andere methoden is de behandeling minder pijnlijk. De behandelduur is  relatief kort en de resultaten zijn duurzamer, dan bij welke andere methode dan ook. Al tijdens de huidtest ervaart u, wat sommigen bedoelen met een springend elastiekje of speldenprikjes. Iedere cliënt ervaart het anders, sommigen vinden het een naar gevoel, anderen menen er bijna niets van te voelen. Soms hangt het ook van het te behandelen gebied af. In principe is de hele huid geschikt om behandeld te worden.

Alleen de follikels in de groeifase (anagene fase), circa 20% van de haren, worden vernietigd. Lengte en tussentijd van de haargroeicyclus hangen af van: huidtype, haardikte, haarkleur en erfelijke factoren. Gemiddeld zijn 6 tot 10 behandelingen nodig om de 4 tot 12 weken. De bijwerkingen zijn minimaal. In een enkel geval wordt de huid wat rood, zwelt of schilfert licht (vergelijkbaar met lichtte zonnebrand).

Voor meer informatie en folder kunt u contact met mij opnemen.