Behandeling pigmentvlekken

Pigmentvlekken kunnen door een aantal oorzaken ontstaan. Sommige mensen hebben er meer aanleg voor. Bijna iedereen krijgt er last van bij het ouder worden. Er ontstaan in de huid onregelmatige ophopingen van pigmentcellen. Hoe meer men vroeger aan UV bloot gesteld is geweest (of nog steeds is) des te meer kans is er op het krijgen van deze pigmentvlekken. Vaak wordt reclame gemaakt voor één of ander wondermiddel dat deze pigmentvlekken moet kunnen laten verdwijnen. Ik heb helaas zelf nog nooit een effectief middel op de markt gevonden en verkoop deze producten dan ook niet. Uiteraard zijn goede UV beschermers preventief wel van groot belang. De pigmentplekken kunnen in de schoonheidssalon zeer goed behandeld worden met Cryotherapie.

pigmentvlek voor behandeling a
Voor behandeling  pigmentvlek 3 dagen na behandeling
Net na  behandeling      
eindresultaat  pmu pigmentvlek linker wang
Eindresultaat

Na het aanstippen van de pigmentvlek met het Carbo-med dermal systeem, een ijsstiftje van minus 78 ºC, wordt de behandelde pigmentvlek eerst wit. Daarna wordt de vlek rood, soms ontstaat er een vochtblaasje. Na enkele dagen ontstaat er een bruin korstje. U mag absoluut niet aan het korstje krabben. Het moet er vanzelf afvallen. Vaak blijft er dan een witte of wat rode plek over, die na 6 tot 12 weken vaak bijkleurt. Grotere pigmentvlekken (vaak in het gezicht) kunnen het beste in fases behandeld worden. Eerst de vlek in stukjes delen en in tweede instantie verder behandelen voor het mooiste resultaat. Tijdens een eerste behandeling worden niet te veel vlekken tegelijk behandeld. Eerst wordt het resultaat afgewacht en indien de huid mooi geneest kan verder behandeld worden.

Verheven pigmentvlekken

Soms zijn de pigmentvlekken verheven, d.w.z. men ziet licht bruine verdikkingen op de huid. Ook hier geldt, dat bij twijfel altijd een arts geraadpleegd dient te worden. In de meeste gevallen gaat het om een goedaardige woekering. Deze goedaardige lichtbruine huidcellen kunnen heel goed behandeld worden met coagulatie. Hiervoor gebruik ik het apparaat voor het elektrisch ontharen. Met een dunne wegwerpnaald of luselektrode tip ik de verheven huidcellen aan. Een gedeelte laat meteen los, het restje vaak een paar dagen later. Ook hier geldt dat u de wondjes schoon dient te houden. De wondjes hebben net als na de Cryotherapie behandeling even tijd nodig om volledig te genezen en op kleur te komen. Bescherming tegen UV straling is absolute noodzaak om niet opnieuw veel pigmentvlekken te krijgen, zeker als u aanleg heeft.