Techniek cryotherapie

Cryo is bevriezen. Cryotherapie is reeds 100 jaar oud en als eerste beschreven in Duitsland. Deze techniek waarbij stikstof verbindingen na verlaging van de temperatuur tot minus 50 ºC konden worden omgezet in kooldioxide vloeistof, werd al snel verfijnd, waarna het mogelijk was een vloeibare vorm te krijgen tot minus 196 ºC. Deze techniek wordt nu nog steeds gebruikt door dermatologen bij het verwijderen van zowel goed- als kwaadaardige huidaandoeningen.

Pas veel later is er een gesloten vorm van deze techniek ontwikkeld, de zogenaamde capsule. Deze vorm is zeer goed toe te passen voor de behandeling van goedaardige huidveranderingen bij een temperatuur van minus 78 ºC.

Na 30 seconden (maximaal) bereiken wij bij minus 78 ºC een ondertemperatuur van minus 40 ºC in de derde huidlaag. Dit zal een chemische huidnecrose tot gevolg hebben. De behandelaar bepaalt of er meer of minder druk gegeven moet worden of het aantal seconden dat het ijs op de huid gehouden moet worden en houdt bovendien rekening met de plaats van het te behandelen gebied. Met het nieuwe Carbo-med  dermal systeem is het mogelijk het ijsstiftje in de exacte behandelvorm toe te passen. Grotere oppervlakken (pigmentvlekken) dienen om een zo mooi mogelijk resultaat te krijgen diffuus behandeld te worden. Voor diagnose en mogelijkheden kijk onder Pigmentvlekken.